Door de huidige ontwikkelingen rond het coronavirus is het onmogelijk om de workshop in mei door te laten gaan. We hebben overwogen om de workshop uit te stellen tot augustus, maar ook dat durven we niet aan; we willen niet het risico lopen dat een van ons alsnog ziek wordt. De workshop wordt uitgesteld tot de lente van volgend jaar. Degenen die hebben ingeschreven krijgen hun geld terug; je wordt volgende keer als eerste benaderd, zodra we weten wanneer de workshop plaatsvindt. Daarna benaderen we degenen die op de wachtlijst staan op volgorde van inschrijving. Heel jammer, we hadden ons er zo op verheugd. Jij ook, waarschijnlijk.

Helaas, de workshop zit vol. We vinden het fijn als je toch contact opneemt met Linda of Anne Rose; wellicht organiseren we later een tweede workshop en dan nodigen we je opnieuw uit. lindatoolsema@gmail.com of a.oosterbaan@xs4all.nl

Instructeurs

Linda Toolsema en Anne Rose Oosterbaan

Wat is urban schetsen eigenlijk?

Je kent het vast wel of je hebt ervan gehoord: een schetsevenement bij je in de buurt, tijdens een landelijke tekendag of zelfs met een groep in het buitenland. Je zou wel willen meedoen, maar kun je dat wel? Wat is een urban schetser eigenlijk?

Als urban schetser teken je ter plekke wat je ziet, binnen of buiten. Vaak zijn het gebouwen, straten met mensen of landschappen. Anderen tekenen tijdens hun vakantie in een reisschetsboek. Veel tekenaars kiezen als onderwerp hun dagelijkse leven: op school, in de trein, op een terrasje of in de pauze. De tekeningen worden daarna gedeeld op sociale media, zoals Facebook en Instagram.

Voor wie

Voor iedereen die het lastig vindt om buiten op straat, zomaar in het openbaar te tekenen. Je zit voor een wit vel in je schetsboekje en wat dan? Waar begin je, hoe pak je het aan, welke materialen gebruik je?

Het maakt niet uit of je weinig ervaring hebt, de workshop is op maat gemaakt voor jou, als beginnende schetser. Neem wel je enthousiasme mee, we gaan een hele dag tekenen.

Waar en wanneer

Zaterdag 9 mei 2020 in Utrecht. We tekenen buiten, op straat. We tekenen onze omgeving, zoals je tijdens een tekenevenement ook zou doen.

De workshop duurt 2 x 3 uur; je krijgt van elke instructeur drie uur les. Tussendoor heb je tijd om te lunchen.

Het is een intensieve workshop, boordevol met oefeningen. Stap-voor-stap leer je nieuwe technieken en vaardigheden, zodat je voortaan vol zelfvertrouwen kunt deelnemen aan een tekenevenement. En je gaat genieten.

Grootte groep

10-15 deelnemers per instructeur; totaal 20-30 deelnemers. Daardoor is er volop ruimte voor je vragen en persoonlijke aandacht van de instructeur.

Workshop omschrijving

Hoe vertaal je een plek in een platte tekening? Hoe krijg je vertrouwen in jezelf? Wat kun je doen als je niet helemaal tevreden bent over je schets?

Deze workshop is ontworpen om je een aantal vaardigheden aan te leren zodat je je zekerder voelt als je buiten, in de stad gaat tekenen. We tekenen in twee groepen, doen veel oefeningen en aan het eind van de dag ga je naar huis met een schetsboek vol met tekeningen waar je later nog veel plezier van hebt.

Dit gaan we doen

Je verliest je angst voor een witte pagina in je schetsboek en je leert te vertrouwen op jezelf. Zelfs als je buiten, op straat zit.

Na deze workshop kun je:

• Werken met materialen voor onderweg: een schetsboekje, pennen, kleurpotloden en aquarelverf (=waterverf) met een (water)penseel;

• Je compositie bepalen: waar begin je, wat teken je, hoe plaats je het op het vel, waar gebruik je kleur, wat doe je met de rest van al dat wit op je papier;

• Veel voorkomende onderwerpen tekenen: bomen, luchten, portretten, mensen en gebouwen;

• Extra fun toevoegen: details, kleuraccenten, kaders en tekst in en rond je tekening;

Urban schetsen! Tekenen wat je ziet en daarmee vertel je het verhaal van je omgeving.

Een urban schets is echt een persoonlijke weergave van wat je ter plekke ziet; het gaat niet om een stilleven, modeltekening of een tekening naar een foto.

Prijs van de workshop

Deelname aan de workshop kost € 90.
Tussendoor is er tijd om te lunchen, dat is op eigen rekening.

Registreren

Je kunt je aanmelden via mail bij Linda Toolsema: lindatoolsema@gmail.com

Zodra het volledige bedrag is overgeboekt, is je plaats in de workshop zeker. Er zijn maximaal 30 plaatsen, vol is helaas vol.

Linda en Anne Rose behouden zich het recht voor om de ​​workshop te annuleren als er onvoldoende deelnemers zijn. Je ontvangt daarover uiterlijk op 4 april een bericht en je ontvangt het volledige bedrag terug.

Annuleren

Neem snel contact op met lindatoolsema@gmail.com als je je inschrijving wilt annuleren. Als je vóór 4 april 2020 annuleert, krijg je het volledige bedrag terug, minus € 5 administratiekosten.

Als je na 4 april 2020 afzegt, kunnen we het bedrag niet terugbetalen, tenzij we je plek kunnen invullen vanuit de wachtlijst of je zelf een vervanger kunt vinden.

Materialen

Na inschrijving krijg je via je mail een lijstje met materialen die je tijdens de workshop nodig hebt. Denk daarbij aan een doosje aquarel (=waterverf), een penseel, een watervaste fineliner of vulpen met watervaste inkt, kleurpotloden en een opklapbaar krukje.

Je hoeft geen schetsboekje mee te nemen, die krijg je tijdens de workshop. We laten je dan ook weten waar en wanneer we elkaar ontmoeten.

Vragen over de inhoud van de workshop

Linda Toolsema: lindatoolsema@gmail.com

Anne Rose Oosterbaan: a.oosterbaan@xs4all.nl

Over Linda

Linda is werkzaam als econoom en is verslaafd aan schetsboeken. Ze tekent en schildert in allerlei materialen en stijlen, vrijwel uitsluitend in boeken. Dat omvat naast grote, rommelige, kliederschetsboeken (waar ze met gemengde technieken alleen thuis in werkt) ook makkelijker mee te nemen boekjes waarin ze op locatie tekent met relatief ‘schone’ materialen (meestal vulpen en aquarel).

In 2018 werkte Linda mee aan de Sketch Tour Portugal, een project van Urban Sketchers en het toerismebureau van Portugal waarbij Portugese en buitenlandse tekenaars door het land trokken om Portugal vast te leggen in schetsen. Ook gaf ze een workshop voor schetsers in Lissabon en later dat jaar in Amsterdam tijdens de nationale schetsdag van Urban Sketchers Nederland. Linda werkte mee aan de organisatie van het internationale Urban Sketchers Symposium in Amsterdam in 2019 en maakt sinds 2015 deel uit van het organisatieteam van Urban Sketchers Groningen.

Over Anne Rose

Anne Rose kon eerder tekenen dan lopen. Haar vader was architect en haar moeder tekenlerares; tekenen zit in haar bloed. Dat potlood heeft ze nooit meer losgelaten: ze studeerde cum laude af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht. Tot voor kort werkte ze als artdirector; handig als je kunt tekenen om zo je idee aan de klant te kunnen voorleggen. Anne Rose tekent altijd, bijna dagelijks. Het veegt haar hoofd schoon, ze krijgt er energie van.

In 2018 heeft ze in Amsterdam een workshop gegeven tijdens de nationale schetsdag; een jaar later was ze workshop-instructeur tijdens het internationale Urban Sketchers Symposium in Amsterdam. Ze was tevens art director van dit Symposium. Anne Rose is oprichter en beheerder van de Haarlem Urban Sketchers.